sunnuntai 18. heinäkuuta 2010

Miksi islamissa rukouksen suunta on tärkeä? Menikö 200 miljoonan muslimin rukous hukkaan?

Uusi Suomi verkkolehdestä luin jutun, jossa kerrottiin että ”Indonesian reilut 200 miljoonaa muslimia saivat kuulla perjantaina rukoileensa pitkään väärään suuntaan.” Maaliskuuusa määritelty rukoussunta ei osoittanutkaan Mekkaa kohti. Nyt se suunta on kaiketi oikea. Islamtietouden levitämiseen sitoutunut verkkosivu, toteaa rukoussuunnasta (qibla) näin:
”Rukous suoritetaan aina Kaaban suuntaan (ks. kuvaa), joka on Mekassa. Se on rukoussuunta, Qibla, missä päin maailmaa ollaankin. On olemassa erityisiä qiblakompasseja, joiden avulla helposti voi selvittää suunnan Mekkaan päin. Rukoussuunta antaa olemassaololle "suunnan" sekä kirjaimellisessa että symbolisessa merkityksessä. Siihen suuntaan rukoillaan, teurastettavat eläimet käännetään siihen suuntaan, muslimit haudataan kasvot Mekkaan päin, moskeijat rakennetaan Mekkaan suunnatuiksi.”
Voisiko joku muslimi selittää minulle, miksi tämä rukoussuunta on islamissa tärkeä? Se ei heti avaudu kristillisen kulttuurin keskellä eläneelle. Onko tämä islamin rukoussuunta vanha juttu eli onko tämä mainittu Koraanissa, rukoiliko Muhammedkin näin? Entä jos rukous suoritetaan väärään suuntaan - mitäs seuraamuksia siitä on? Viimeinen on nyt Indonesiassa ajankohtainen kysymys. Ihan oikeasti ja uteliaisuuttani tätä kysyn? Toivottavasti saan vastauksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti