keskiviikko 28. heinäkuuta 2010

10 kysymystä pieruista vastausten kera

Naisen pieru haisee pahemmalle, mies pieree useammin

Huomasin Hesarin verkkosivuilla oudon artikkelin, jossa puhuttiin pieruista. Enpä ole ennen vastaavaa lukenut.

Artikkelista löyty vastauksia moniin askarruttaviin kysymyksiin kuten mm.   
  1. Miksi pieru haisee? 
  2. Miten monta paukkua ihminen päästää päivittäin?
  3. Miksi hernekeitto pierettää? 
  4. Paukahtaako pahemmin, kun seisoo vai makaa? 
  5. Pierevätkö miehet enemmän kuin naiset? 
  6. Voiko pierun hajua peittää? 
  7. Onko aikuisille pierulääkkeitä? 
  8. Onko pieru sukua röyhtäykselle? 
  9. Mitä tapahtuu, jos ihminen ei piere? 
  10. Mikä pieruissa naurattaa?

Vastauksista  mielenkiintoisimpia olivat seuraavat:
2. Miten monta paukkua ihminen päästää päivittäin?
"Terve ihminen pieree 5–20 kertaa vuorokaudessa. Pierun tilavuus vaihtelee 200–2 500 millilitran välillä.  

5. Pierevätkö miehet enemmän kuin naiset?
"Miehet pierevät useammin kuin naiset. Myös pierujen keskitilavuus on miehillä suurempi. Tutkimusten mukaan naisten pieru haisee kuitenkin pahemmalta kuin miesten pieru. Se on todistettu niin hajuaistiin perustuvalla mittauksella kuin kaasuanalyysilla. Ympäristöhaittana miehet ja naiset ovat siis tasaveroisia, miehillä määrä kun korvaa laadun."

6. Voiko pierun hajua peittää?
"Pierun hajusta suodattuu 90 prosenttia, jos käytetään aktiivihiilisuodattimella varustettua tyynyä tai housuja. Sen sijaan tulitikun polttaminen wc:ssä ei polta pierun kaasuja tai vaikuta niiden hajuun. Tulitikun punaisella fosforilla on voimakas ominaishaju, joka peittää alleen muita hajuja. Ehkä siksi tulitikun poltto rauhoittaa hajusta valittavia kanssaihmisiä."

9. Mitä tapahtuu, jos ihminen ei piere?
"Kun pieruja pidättelee, suolikaasuja imeytyy suolesta verenkiertoon. Sitä kautta niitä päätyy hengitykseen. Tilaisuuksissa, joissa on paljon vieraita, ihmiset pidättävät pieruja kohteliaisuussyistä. Ilman typpimäärä silti lisääntyy, sillä normaalisti peräaukon kautta poistuva typpi poistuu hengityksen kautta. Tavanomaisesta pierujen pidättelemisestä ei liene terveyshaittaa."  

10. Mikä pieruissa naurattaa?
"Anaalihuumorilla on aina ollut kannattajansa. Suhtautuminen pieruun on muuttunut aikojen kuluessa. Hyvän käytöstavan opas koululapsille antoi sata vuotta sitten ohjeen: 'Älä pidätä vettäs, tuultas äläkä mitään muutakaan luonnollista tarvettas.' Nykyajan käytöstapoihin piereminen ei kuulu, ja pieru koetaan loukkaavaksi. Siihen voi päättyä niin seurustelu kuin työhaastattelukin." Lue kaikki Helsingin Sanomien pieruartikkelista.

Tämä herättää kysymyksiä.

Mistä tulee suomen kielen sana "pieru". Onko sana käytössä perusmuodossaan tai muunneltuna jossain toisessa käyttöyhteydessä?

Miksi tämä teema meidän kulttuurissamme naurattaa? Ja jos paukku tulee omasta alapäästä toisten läsnäollessa, miksi se hävettää?

Onko sinulla kokemuksia asiasta?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti