sunnuntai 25. heinäkuuta 2010

Helen Keller - kuurosokea näkee joskus enemmän

Tänään 25.7. tulee telkkarista elokuva Helen Kelleristä.  En ole tätä elokuvaa vielä nähnyt, mutta olen kuullut Kelleristä sieltä täältä. Siideri on jääkaapissa odottamassa elokuvan alkua.
Tositarinaan perustuva elokuva Ihmeidentekijä (The Miracle Worker, USA 1962) on kertomus kuuromykästä ja sokeasta Helen Kelleristä ja hänen opettajastaan.
Helen Keller (Patty Duke) sairastuu vakavasti pian syntymänsä jälkeen. Hän selviää sairaudesta, mutta jää kuuroksi ja sokeaksi, eikä siksi koskaan opi myöskään puhumaan. Vauvaiästä asti hän on ollut eristettynä hiljaiseen ja pimeään maailmaansa ilman yhteyttä keneenkään.
Helenin vanhemmat palkkaavat tyttärelleen kokopäiväisen hoitajan, Annie Sullivanin (Anne Bancroft). Annie on itse saanut vastikään takaisin oman näkökykynsä, ja hän ymmärtää Helenin ahdingon. Itseään säästämättä hän päättää päästä yhteyteen Helenin kanssa ainoan yhteisen kielen, kosketuksen voimalla ja opettaa tämän pärjäämään maailmassa. Aluksi Helen vastustaa väkivalloin Annien yrityksiä, eihän hän tiedä, mitä tapahtuu. Annie ei kuitenkaan anna periksi, ja pitkän kamppailun jälkeen hänen ponnistelunsa palkitaan.
Arthur Pennin ohjaaman elokuvan pääosien esittäjät Anne Bancroft ja Patti Duke saivat Oscarit rooleistaan. Elokuva on aiemmin esitetty TV1:ssä vuonna 1996.
http://teema.yle.fi/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti