tiistai 4. lokakuuta 2011

Kieltävätkö kansanedustajat pikavipit?

Pikavipit ovat herättäneet viime aikoina paljon keskustelua. Sisäministeri Päivi Räsänen on esittänyt, että pikavipit pitäisi kieltää tai ainakin niiden myöntämistä tulisi tiukentaa. Vipin saa nykyään kuulemma liian helposti.

Räsänen ei ole huolensa kanssa yksin. Tänään 68 kansanedustajaa kirjoitti toimenpidealoitteen. Tarkoituksena on kieltää pikavippitoiminta. Mukana hankkeessa ovat mm. Sampsa Kataja, Pia Viitanen ja Mari Kiviniemi. Myös he ovat sitä, mieltä että pikalainan saa nykyään aivan liian helposti.

Pikalainojen lisäksi politiikkojen pitäisi huomata, että lainat eivät aina ole se (ainoa) paha asia.

Ongelmana on myös vippien perintä. Perintäfirmojen ja vippifirmojen kytköksiä olisi hyvä selvittää. Jos joku ei voi maksaa lainaa takaisin (ainakin teoriassa) se olisi hyvä uutinen vippifirmalle, joka saa laittaa oman perintäfirman asialle. Jos rahan lainaaminen toi voittoa, perintä tuo sitä vielä lisää!

Kansanedustajat ovat hyvällä asialla. Vippien takia moni nuori - ja vanhempikin - on maksuvaikeuksissa.

Kilpailun rajoittaminen ei ole kuitenkaan yksinkertaista. Kuka määrittelee, mikä kilpailu rajoitetaan. Jos rajoitetaan yhtä elinkeinoa, pitäisikö myös muita rajoittaa? Mikä on kohtuullinen lainan korko? Olemmeko matkalla holhousyhteiskuntaan? Pitäisikö vippien takia ongelmiin joutuneilta ihmisiltä ottaa pois tietokone ja puhelin, jotta eivät voisi tilata uusia lainoja tekstiviestillä? Katsotaan, mitä kaikkea kansanedustajat keksivät. Aiemmin on ollut puhetta siitä, että opiskelijat ottavat pikavippejä ruokaan ja lääkärinkuluihin. Ei hyvältä näytä myöskään nykyopiskelijan elämä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti