perjantai 14. lokakuuta 2011

8 asiaa, jotka eivät pelasta potkuilta

Työpaikan menetys on surkea juttu. Kun työssä väkeä laitetaan ulos, kysellään kuka lähtee ensimmäisenä. Monella työntekijällä on harhaluuloja asiasta.  Taloussanomat kirjasi 8 harhaa potkuista: Tätä et tiennyt. 8 harhaa potkuista.

Palkaton ylityö pelastaa työni? "Minua ei irtisanota, jos teen ylitöitä palkatta"
Ylitöiden tekeminen ei pelasta työpaikkaasi. Lisäksi ylityö ja ylipitkät työpäivät kuluttavat energiaasi. Työn tuottavuus voi jopa tippua.

Hyvin tehty työ säilyttää työpaikan? "En saa potkuja, jos teen työni hyvin"
Työ on aina tehtävä hyvin. Usein yksittäisten ihmisten hyvin tehty työ ei vaikuta laajoihin irtisanomisiin.

Mielistelijä saa pitää työpaikan? "Joustava ei saa potkuja. Nyt ei kannata sanoa vastaan pomolle"
Joustavuus ei takaa työpaikan säilymistä.  Älä suostu kaikkeen! Se ei välttämättä varmista työpaikkaasi.

Jos saan potkut, onko kaikki ohi? "En saa edistettyä uraani"
Potkut saanut henkilö voi edistä uraansa. Yrityksen sisällä tai muualla voi aueta uusia työpaikkoja. Pidä ansioluettelo päivitettynä ja valmiina koko ajan. Pääset hakemaan töitä nopealla aikataululla.

Jos olet ansainnut mielestäsi lisää palkkaa, pyydä sitä!  "Nyt ei kannata pyytää palkankorotusta" 
Palkkaneuvotteluja kannattaa käydä myös irtisanomisuhan alaisissa tehtävissä. Jos työnantajalla ei ole rahaa, lisää palkkaa ei voida tietenkään maksaa. Mutta jos työpaikalla vastuu lisääntyy, on oikein pyytää lisää palkkaa, vaikka joitakin ihmisiä jouduttaisiin irtisanoa.

Se minä vuonna tulit töihin ei ratkaise irtisanomista. "Viimeisenä taloon tullut lähtee ensimmäisenä"
Pitkä työura ei ole työpaikan tae. Myös pian eläkeiän saavuttavat pitkäaikaiset työntekijät  ovat vaarassa menettää työnsä.  Irtisanominen voi olla tapa päästä eroon kauan työskennelleestä työyhteisöä rasittavasta kaverista.  Joissakin työehtosopimuksissa on kirjattu irtisanomisjärjestys.

Raskaus estää potkut? "Raskaus suojelee potkuilta"
Raskaus ei suojaa täysin potkuilta. Jos työntekijä on perhevapaalla, häntä ei voida irtisanoa vapaan aikana. Mutta kun hän palaa työelämään, irtisanominen voi tapahtua.

Koeajan aikana on helppo antaa potkut. "Koeaika on vain muodollisuus"

Joissakin paikoissa myös hyvä työntekijä saa potkut koeajan viimeisenä päivänä.  Koeaikana irtisanominen on helppoa, silä  työsuhden purkua ei tarvitse perustella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti