lauantai 3. joulukuuta 2011

Paavo Väyrynen: Eurot markaksi

Paavo Väyrynen, Keskustan presidenttiehdokas on valmis irrottautumaan euroalueesta ja ottamaan markan käyttöön euron rinnalle. Väyrynen piti tätä askelta järkevänä ja mahdollisena TV1 ykkösaamussa.

Väyrysen mukaan on pohdittava sitä, että irrottaudumme euroalueesta. Täytyy sanoa, että jos politiikot eivät ole tätä pohtineet, he hoitavat hommansa huonosti. Kyllä tähän on varauduttava, jos on pienikin todennäköisyys, että euroalue kaatuu. Kun paskat on housussa, on liian myöhäistä miettiä, minne tekisi tarpeensa.

Väyrysen mielestä eurojen rinnalle tulisi ottaa markat. No mitäpä muutakaan valuttaa sitä ottaisi. Tai sitten käytämme euroja, mutta merkitsemme suomalaisten hallussa olevat eurot (vastaavat markkoja), jollain kansallisella merkillä. Näin saamme oman valuutan. Jos tämä leviäisi muihinkin maihin, meillä olisi Suomen Euro, Saksan Euro, Ranskan Euro, Kreikan Euro jne. Jokaisella eurolla olisi oma arvonsa ja taas vaihdettaisiin valuuttaa kun käydään naapurissa.

Missähän Suomen vanhat markat ovat? Hävitettiinkö ne vai varastoitiin johonkin. Voisiko ne ottaa uudelleen käyttöön vai pitäisikö laittaa painokoneet painamaan uusia markkoja. Jos markka tule sen arvo voisi vastata euroja: yksi nykyinen euro on yksi uusi markka.

Väyrynen muuten pelkä, että tässä talousmyllerryksessä rakennetaan euroalueesta liittovaltio. Ranska ja Saksa suunnittelevat tiiviimpää talousliittoa, joka johtaisi ehkä yhteiseen taloudenpitoon euromaissa. Tämä kriisi antaa siihen hyvän mahdollisuuden.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti